HTML

FiloLoli

Gondolatok innen-onnan, erről-arról... Jártamban-keltemben született eszmefuttatásaimat osztom meg itt, csak úgy és csak mert! :)

Friss topikok

Linkblog

2014.09.09. 14:30 remeka

Könyvek és általános műveltség

kepzes_1279612_27886195.jpgNemrég egy ismerősöm arra kért, segítsek neki azzal, hogy ajánlok 10 olyan könyvet -- bármit --, ami szerintem az alap-alapműveltség elengedhetetlen ismeretanyaga. Magyar nyelv és irodalom tanárként úgy gondoltam, ez nem annyira bonyolult feladat, végiggondolva tanulmányaimat, olvasmányaimat, rá kellett jönnöm, hogy mégis.  Aztán az ismerősöm is nehezítette a feladatot: csak 5 könyvből álljon a lista...

Ahogy közeledett a listaleadási határidő, egyre lehetetlenebbnek éreztem a feladatot...

Miért:

1. Rendben. A feladat az alapműveltség könyveinek összeállítása, de mivel az olvasmányok/ismeretek/információk meghatározzák gondolkodásmódunkat, milyen irányvonalat célozzak be?

          - Ha azt mondom, az emberiség egyik alapműveltségi könyve a Biblia, akkor hamar az emberi hitvilágot megmutató könyvek (Iliász, Gilgames, Kalevala, Niebelung...) között vagyunk.

          - Vagy a gondolkodás fejlődése legyen a vezérfonál? Akkor: Bibilia, Voltaire: Candide, Stendahl: Vörös és fekete, Ibsen: Nóra, Madách: Az ember tragédiája...

 2. És akkor fel is merül a második dilemmát okozó kérdés: melyik nép irodalma, "alapművei" legyenek?

          - A lehető legszélesebb legyen a paletta? Vegyük alapul a legismertebb darabokat? Mert akkor Homérosz: Odüsszeia / Szophoklész: Antigoné, Dumas: Monte Cristo grófja, Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés / Tolsztoj: Anna Karenina, Goethe: Faust, Shakespeare: Hamlet.

          - Maradjunk határokon belül, és a hazai irodalom alapjaival kezdjünk? Mert akkor: Arany János: Toldi, Madách Imre: Az ember tragédiája, Jókai Mór: A kőszívű ember fiai, Petőfi Sándor: Apostol, Mikszáth: Tóth atyafiak - Jó palócok...

 3. Azok a könyvek legyenek, amik közel állnak a szívemhez, vagy azok, amelyek az iskolai könyvekben kiemelten szerepelnek?

 

 Te mit gondolsz? Melyik az az öt irodalmi mű, ami az alapműveltség meghatározó része?

 

Szólj hozzá!

Címkék: olvasnivaló könyv könyvajánló


A bejegyzés trackback címe:

https://filololi.blog.hu/api/trackback/id/tr944589487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása