HTML

FiloLoli

Gondolatok innen-onnan, erről-arról... Jártamban-keltemben született eszmefuttatásaimat osztom meg itt, csak úgy és csak mert! :)

Friss topikok

Linkblog

2014.09.09. 14:30 remeka

Könyvek és általános műveltség

kepzes_1279612_27886195.jpgNemrég egy ismerősöm arra kért, segítsek neki azzal, hogy ajánlok 10 olyan könyvet -- bármit --, ami szerintem az alap-alapműveltség elengedhetetlen ismeretanyaga. Magyar nyelv és irodalom tanárként úgy gondoltam, ez nem annyira bonyolult feladat, végiggondolva tanulmányaimat, olvasmányaimat, rá kellett jönnöm, hogy mégis.  Aztán az ismerősöm is nehezítette a feladatot: csak 5 könyvből álljon a lista...

Ahogy közeledett a listaleadási határidő, egyre lehetetlenebbnek éreztem a feladatot...

Miért:

1. Rendben. A feladat az alapműveltség könyveinek összeállítása, de mivel az olvasmányok/ismeretek/információk meghatározzák gondolkodásmódunkat, milyen irányvonalat célozzak be?

          - Ha azt mondom, az emberiség egyik alapműveltségi könyve a Biblia, akkor hamar az emberi hitvilágot megmutató könyvek (Iliász, Gilgames, Kalevala, Niebelung...) között vagyunk.

          - Vagy a gondolkodás fejlődése legyen a vezérfonál? Akkor: Bibilia, Voltaire: Candide, Stendahl: Vörös és fekete, Ibsen: Nóra, Madách: Az ember tragédiája...

 2. És akkor fel is merül a második dilemmát okozó kérdés: melyik nép irodalma, "alapművei" legyenek?

          - A lehető legszélesebb legyen a paletta? Vegyük alapul a legismertebb darabokat? Mert akkor Homérosz: Odüsszeia / Szophoklész: Antigoné, Dumas: Monte Cristo grófja, Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés / Tolsztoj: Anna Karenina, Goethe: Faust, Shakespeare: Hamlet.

          - Maradjunk határokon belül, és a hazai irodalom alapjaival kezdjünk? Mert akkor: Arany János: Toldi, Madách Imre: Az ember tragédiája, Jókai Mór: A kőszívű ember fiai, Petőfi Sándor: Apostol, Mikszáth: Tóth atyafiak - Jó palócok...

 3. Azok a könyvek legyenek, amik közel állnak a szívemhez, vagy azok, amelyek az iskolai könyvekben kiemelten szerepelnek?

 

 Te mit gondolsz? Melyik az az öt irodalmi mű, ami az alapműveltség meghatározó része?

 

Szólj hozzá!

Címkék: olvasnivaló könyv könyvajánló


2012.01.04. 14:14 remeka

Közönségtalálkozón Ónodi Eszterrel

 

2011 októberében a Bartók Béla Kollégium KKK (Kollégiumi Kulturális Klubest) keretein belül Ónodi Eszter színművésznő vállalta, hogy egy közönségtalálkozón az érdeklődő kollégistákkal, leendő zeneművészekkel beszélgessen.

A kérdések leginkább a művésznő szakmai tevékenységére és szerepeihez való hozzáállására vonatkoztak, némi zeneművészetet is belecsempészve a beszélgetésbe, Ónodi Eszter zongorázással töltött éveit is felidézve. A Katona József Színház színművésze elhivatott színházpárti, legkedveltebb szerepei, legemlékezetesebb pillanatai is a színpadhoz köthetők.

A nagyon közvetlen, mindenféle sztárallűrtől mentes, és inkább a dolgozó nő és anya, mint "sztárszínésznő" viselkedést hozva tölthettünk el kellemes órácskát a kollégium előadójában.

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kult színház ónodieszter


2011.09.27. 22:26 remeka

Szeretünk Yanni! :)

Amikor meghallottam egy ismerősömtől, hogy Yanni Budapesten fog koncertezni, rögtön átfutott a fejemen, hogy milyen jó lenne élőben is megnézni azt, akinek csodálatos, meditatív dallamai annyi szépet adtak. 

Aztán persze rögtön jött a "józan" ész: na most pont koncertekre van időm... Szóval, program ugrott...

Aztán a koncert előtt 2 nappal csodaszerű történt: kaptam 2 jegyet (nagyon-nagyon-nagyon-nagyon köszönöm, Bálint! :)).

Ekkorra már eldőlt: megyek!

 

A baráti csapat összegyűlt, a koncertkezdés előtt pár perccel sikerült is a helyszínre érni. Igazi nemzetközi közönség gyűlt össze Yanni tiszteletére, akik nagyon kulturáltan foglalták el helyüket, vásároltak még a büfében...

Az egész légkör egy visszafogottan izgatott várakozás, és valami csodálatos nyugalom keveredése volt.

 

Majdnem pontosan kezdődött a koncert - ez a fegyelem végig megmaradt a koncert alatt.

 

És igazából az első pár szám csalódás volt - nem volt hangulat. Elkezdtek játszani néhány ismerős dallamot, és ennyi.

Maximális profizmussal.

Nagyon fegyelmezetten.

De valami hiányzott.

Talán a harmadik vagy negyedik dalnál sikerült áttörni ezt a kezdeti furcsa állapotot. Segített, hogy elhangzott az édesanyjának írt dal, egy nagyon megkapó bevezetéssel előkészítve, egy aranyos szerelmi vallomás egy rajongótól, majd a hangszerek szólóit tartalmazó dalok, illetve a nagyon gyönyörű áriákat tartalmazó darabok.

Innentől már annyira pörgött az este, hogy nagyon hirtelennek érződött a vége.

És nagyon kevésnek az az egy ráadásdal (One Man's Dream).

 

Elég sokat jegyzeteltem a koncert alatt, főleg azért, mert emlékezni szerettem volna a gondolataimra. Néhány közülük:

- A szólók után indult be igazán a koncert... Egymást pörgették fel a zenészek... Nagyon nagy élmény volt ezt átélni, és hallani a zenészek bravúros játékát. Ki kell emelnem a két hegedűst és a csellistát, akiknek a szólói majdnem felülmúlták a szopránok áriáit. :) És az az igazán elbűvölő a darabokban, hogy szinte minden hangszerre egyformán esett súly a koncert alatt, de az egyensúly, a harmónia megőrződött.

 
- A dobos a magyar futball válogatott mezébe öltözött. Charlie Yanni régi, gyermekkori barátja. Mindig hoz valamit... Yanni elmesélte, hogy attól fél, egyszer rossz pólót vesz fel, és akkor nagyon kikapnak! :)

 

- Yanni zenéjéből árad az életigenlés.

Amikor egy-egy bravúrosan megírt számát halljuk, el sem lehet képzelni, hogy mennyi hangszer és mennyi ember munkája van benne.

- Yanni két napig tanulta kimondani: Jó estét, Budapest! és Köszönöm.

- A koncerten részt vevő zenekar és énekesek nagyon is megérdemlik, hogy ismerjük a nevüket:

Alexander Zhiroff - cselló

Benedikt Brydern - hegedű

Charlie Adams - dob

Dana Teboe - trombita

Gabriel Vivas - basszusgitár

James Mattos - francia kürt

Jason Carder - harsona

Lauren Jelencovich - énekes

Lisa Lavie - énekes

Mary Simpson - hegedű

Ming Freeman - billentyűk

Samvel Yervinyan - hegedű

Sarah O'Brien - cselló

Victor Espinola - hárfa

Yoel Del Sol - ütősök

(forrás: www.yanni.com)

 

 

A váratlanul véget érő varázslat után a koncert végére ülőhelyeiket elhagyó, és a színpad előtt tömörülő közönség a kezdeti fegyelemmel és kulturáltsággal hagyta el a helyszínt.

Még arcomon boldog mosollyal intettem búcsút barátaimnak, és hazafelé igyekezve még láthattam az est sztárjának elsuhanó limuzinját (mivel az egyszem volt a helyszínről kihajtó autók közül, gyanítom csak, hogy őt szállíthatta).

Aztán amikor napok múlva is felmerült, hogy ki mit csinált a hétvégén, meglepődtem, hogy amikor áhítattal elejtettem a "Yanni-koncerten voltam" mondatot, legtöbbször zavaros tekintet és egy kérdés fogadott: "Ki ni???"

Majd persze föl lettem homályosítva: igaz, hogy Yanni világsztár, de Magyarországon átlag 10 emberből 1 ismeri, merthogy világsztár és nem celeb...

 

Ezért kicsit utánaolvastam, hogy azért mit érdemes tudni róla. Íme, néhány tény:

- Karizmatikus görög születésű előadó, nagyon profi, tehetséges zenészcsapattal. New Age zenészként emlegetik, de ő jobb szereti a "kortárs instrumentális" meghatározást.

- Autodidakta zongorista, zeneszerző.

- 14 éves korában 50 méteren nemzeti csúcsot döntött gyorsúszásban.

- Óriási és masszív rajongótábora van világszerte.

- A 10 hónapos, több mint 60 koncertes Truth of Touch albumot népszerűsítő turné egyik állomása volt Budapest.

- Az új album létrejöttében közreműködött ifj. Malek Miklós is.

- Többször jelölték Grammyre.

- A világ második legnézettebb zenei videója volt az 1993. szeptember 23-ai Yanni Live at The Acropolis koncertje. (7 millió másolatot adtak el belőle.)

 

Szóval ez volt Yanni, és az a koncert, amiről nem is hittem, hogy átélhetem. :)

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: zene kult koncert koncertélmény yanni


2011.09.12. 23:22 remeka

Almodóvar bőrében/bőreiben

 

La piel que habito / The Skin I Live In / A bőr, amelyben élek

 

Ma este sikerült megnéznem...

Igyekeztem elvárások, előítéletek nélkül, nyitottan ülni a mozivászon előtt, és várni, hogy Almodóvar (már a neve is milyen beszédes magyarul: álmodó vár :)) újra magával vigyen színes, szenvedélyes, hihetetlenül valóságos hatású világába.

A vége az lett, hogy sokkolt, hogy nem sokkolt... De hazafelé autózva még éreztem, a filmvászon a szemem előtt lebeg...

A mindenképpen többszörös nézésre "ítélt" alkotás sok-sok gondolat/kérdés keringőzését váltotta ki a fejemben:

- Ki mondhatja el magáról, hogy "normális"? Egyáltalán létezik még ez a fogalom?

- Mitől nő a nő?

- Amint felvállalja a nő a nőiségét, meg kell ölnie a férfit? (Ez rendszeresen visszatérő motívum Almodovar filmjeiben.)

- Beszédes szemek: nem is kellenek szavak, a szem mindent elárul. Figyelj oda!

 - Amikor megteszel egy hosszú utat, miért az minden vágyad, hogy visszatérj a kezdeteidhez? Mit vársz attól, ha megteszed?

 

A film megnézése után pláne kíváncsi vagyok a könyvre (Thierry Jonquet: Tarantula).

 
Remek Annamária
 
 
 
A film sminkes hátteréről bővebb infó: www.remeka.hu

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: kult almodovar filmélmény filmajanlo aboramelybenelek


2011.05.30. 20:41 remeka

Szigorúan politikamentesen: A JÓ VEZETŐ

Nemrég az ország nyugati részén jártam. Az út hosszú volt, szóval sok gondolatom támadt. Az egyik legérdekesebb az volt, hogy megállapíthattam:

-míg autóvezetői pályafutásom kezdetén sok félelemmel megküzdve kényszerítettem magam a volánhoz, tudván-tudva (de leginkább nagyon remélve), hogy a kitartás meghozza majd a gyümölcsét,

- három év a magyar utakon, ebből napi pár óra a fővárosi közlekedésben tényleg "csodát" tett, 

- mára szinte alig várom, hogy autóba ülhessek, és haladhassak! :)

És: már nem zavar, ha egy még ismeretlen városban kell boldogulnom. Megoldom! 

 

A tanulságom annyi volt: a jó vezető szerintem az, aki tudja, hogy hova akar eljutni, és azt is tudja, hogyan, és ha bármi adódik az úton, nem áll félre a kezét tördelni, hogy ezt nem tudhattuk előre, hanem rugalmasan és gyorsan betervezi a módosításokat, és halad tovább, az adott helyzethez mért legjobb úton haladva.

 

Ugye, hogy ugye?

Szólj hozzá!

Címkék: stratégia autóvezetés vezető irányítás